sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Keravan Horse&Riderin ruokintaluento, osa 2

Viime postauksessa Siirin järjestämästä bloggaajatapaamisesta Keravan Horse&Rideriltä oli tietoa heinän tärkeydestä ja kaikesta siihen liittyvästä.  Heinä on nyt käsitelty, joten vuorossa on paljon muuta ruokintaan liittyvää. 

Kävimme luennolla aika paljon läpi varsojen ja nuorten hevosten ruokintaa. Aloitimme ihan pikkuvarsasta. Pikkuvarsa ei pysty käyttämään kortista heinää, joten sellaiselle tulisi tarjota mahdollisimman pehmeää heinää. Jos pikkuvarsa syö kovaa kortista heinää, sillä voi mennä ruuansulatus tukkoon kun se ei saa pureskeltua heinää kunnolla. Lisäksi heinän syönnissä on se ongelma, että se vie mahasta tilaa maidolta. Pikkuvarsan kohdalla on tärkeintä, että emä saa kaiken tarvittavan ravinnosta, sillä varsa saa kaiken sen maidon kautta. Sen takia varsalle ei tarvitse antaa heinää. Varsan syntymää on hyvä valmistella jo etukäteen. Kantava ja imettävä tamma tarvitsee paljon valkuaista. Esimerkiksi varsoille tarkoitetut rehut ovat myöskin hyviä, sillä niissä on laskettu ravintosisällöt todella tarkasti varsan tarpeita vastaaviksi. 

Oikealla ruokinnalla varsa kasvaa suhteellisen tasaisesti. Irtopalat ovat geneettinen vaiva, mutta oikealla ruokinnalla näitä voidaan ehkäistä. Esimerkiksi laadukkaalla valkuaisaineella, kuparilla ja kalkin ja fosforin oikealla suhteella on tärkeä rooli irtopalojen ehkäisyssä. Nuori hevonen tarvitsee valkuaislisän, esimerkiksi hampunsiemenet ovat kaikin puolin todella hyviä. Hyvä kasvaville hevosille suunniteltu täysrehu on esimerkiksi Baileysin Stud Balance. Siinä on kaikki mitä kasvava varsa tarvitsee, ja se kompensoi huonoakin heinää. Minulle on tulossa tätä säkki kokeiluun, innolla odotan millaista se on! 

Moniin sairauksiin ja oireiluihin auttaa oikeanlainen ruoka. Esimerkiksi hiekan syönti on usein oire mineraalien puutteesta. Koska hevoset eivät saa jotain mineraalia ruuasta, ne yrittävät löytää sen maaperästä. Jos hevonen syö hiekkaa, sen ruokinnasta on ehdottomasti tarkistettava mineraalit ja hivenaineet verikokeella. St. Hippolytillä on loistava valmiste hiekansyöjille: Microvital. Siinä on valtavasti luonnon omia kivennäisiä ja hivenaineita. Lue tarkempia tietoja Horsecare Cornerin sivuilta! St. Hippolyt Microvital auttaa myös muissa vaivoissa, esimerkiksi kesäihottumassa ja toipilashevosilla, joilla on jostain syystä ongelmia yleiskunnon kanssa.


Mikäli haluaa suunnitella täysin tarkan ruokavalion hevoselle, on otettava siitä verikokeet, joista näkee kaikkien ravintoaineiden tilanteen. 

Kaviokuume ja metabolinen oireyhtymä ovat useimmiten ihmisen aiheuttamia. Nykyään hevoset saavat ihan valtavia määriä sokereita ja tärkkelystä. Hevoselle, kuten ihmisellekään, sokeri ei ole välttämätöntä. Liiallinen sokerinsyönti aiheuttaa lihavuutta ja aineenvaihduntahäiriöitä. Minulle tuli yllätyksenä, että kaura sisältää aivan hirvittävän määrän sokereita ja tärkkelystä, jopa 50-60%! Itse en ole syöttänyt kauraa vuosikausiin, sillä molemmilla hevosillani se on tullut kokonaisena läpi enkä ole kokenut sitä muutenkaan erityisen ihmeellisenä rehuna. Lihaville hevosille loistava valmiste on Vital Herbsin Drainage. Se on maksan ja munuaiset puhdistava tuote, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja näinollen jopa laihduttaa hevosta. 

Kesäihottuma on myös Suomessa todella yleinen ja inhottava hevosten vaiva. Myös siihen pystyy ulkoisen hoidon lisäksi auttamaan sisäisellä hoidolla. Tärkeintä kesäihottumaisen ruokinnan kannalta on pudottaa sokerit niin alas kuin mahdollista. Yllämainittu Vital Herbsin Drainage auttaa myös, sillä se poistaa kehon epäpuhtaudet, jotka saattavat puskea ihon läpi ihottumana. Ihottumahevonen tarvitsee myös paljon rasvahappoja, jotta iho ei kuivu lisää. Hyvät rasvahapot tukevat ihon terveyttä sisältä päin. Hyvä rasvahappojen lähde on esimerkiksi chian siemenet. Lisäksi hyviä tuotteita on St. Hippolytin Hestamix ja Hilton Herbsin Bye bye itch ja Itch away. Cavalorilta hyvä rasvahappojen lähde on Oil Mega.

Cavalorin uutuustuote Fiberforce on edistyksellinen rehu täynnä kuitua. Se on suunniteltu erityisesti herkkävatsaisille hevosille, joilla on ruuansulatuskanavan alueella jotain ongelmia. Lisäksi se on hyvä rehu kaviokuume ja lihasongelmaisille hevosille. Fiberforce sisältää runsaasti ruuansulatuksen kannalta tärkeitä pitkiä ravintokuituja, vain vähän sokeria (3%) ja tärkkelystä (5%). Fiberforcen energiapitoisuus on peräisin öljystä, ei sokereista. Tämä vaikuttaa niin mielenkiintoiselta ja hyvältä rehulta, että tekisi mieli kokeilla.

FiberForce

Hevosen pitäisi saada laasukkaasta täysrehusta kaikki vitamiinit ja muut ravintoaineet, joten ylimääräisiä lisiä ei tarvita. Kevättalvella ongelmana on valkuais- ja energiavaje, sillä hevonen alkaa kasvattamaan kesäkarvaa jo joulu-tammikuussa. Kilo karvaa vaatii hevoselta saman verran energiaa kuin kilo lihasta tai litra maitoa. Tämän takia hevonen tarvitsee paljon ravinteita karvan kasvatukseen. Keväällä, jos huomaa hevosen esimerkiksi syövän lantaa, kannattaa ruokintaan lisätä valkuaista ja energiaa. Energiaa saa esimerkiksi öljystä, valkuaista hampunsiemenistä. 

Yksi nerokas tuote, josta haluan tässä postauksessa vielä mainita, on Cavalorin Emergency 911. Se on tehokas apu erilaisiin vatsan ja suoliston äkillisiin ongelmatiloihin, esimerkiksi ähkyn oireisiin. Jos hevosessa huomaa jotain mahaan viittaavaa oiretta, työntää tuubista sille sopivan määrän tahnaa suuhun ja odotta parikymmentä minuuttia. Emergency 911 on nopeasti vaikuttava ja helposti sulava ravintolisä. Se stimuloi suoliston oikeaa toimintaa ja auttaa poistamaan huonoja bakteereita. Ostin tätä itselle tuubin ähkyn ensiapua varten. Toivottavasti tälle ei ole käyttöä, mutta jos on niin mielenkiinnolla odotan miten se toimii!Kiitos vielä tuhannesti Tainalle loistavasta luennosta! Sain aivan valtavasti tietoa, mutta missään vaiheessa ei tullut kyllästymistä. Olisin jaksanut kuunnella aiheesta vaikka viikon, mutta valitettavasti aika oli rajallinen. Toivottavasti pääsen uudelleenkin kuuntelemaan Tainan luentoja! Mikäli teillä lukijoilla on mahdollisuus osallistua Tainan luennoille, menkää ihmeessä!

Mukana tapaamisessa oli 
Petra - Petra Palomäki
Noora - Kootussa ravissa 


Keravan Horse&Rider ja Taina Salmi haluavat tarjota arvonnan minun ja Siirin blogien lukijoille! Arvonnan palkintona on kaksi ruokinta-analyysia, joko Tainan tai Horse&Riderin henkilökunnan tekemänä. Analyysi sopii loistavasti ihmiselle, jolla on uusi tai ruokinnallisesti haastava hevonen. Sopii myös ihmisille, jotka eivät ole koskaan miettineetkään hevosen ruokintaa, mutta haluavat oppia siitä lisää. Lisäksi analyysista näkee onko kaikki kunnossa ruokinnan osalta.

LUE OSALLISTUMISOHJEET TARKKAAN!

Ruokinta-analyysit tehdään heinäanalyysin perusteella. Ennen ruokinta-analyysia on siis toimitettava heinäanalyysi. Lisäksi on ilmoitettava hevosen perustiedot: ikä, sukupuoli, rotu, käyttö, lihavuuskunto ja erityistarpeet (esimerkiksi tarvitsee lisää energia jne.)

Kun heinäanalyysi on toimitettu, on sen jälkeen vuorossa tapaaminen analyysin tekijän kanssa. EDIT. Ainakin Keravan Horse&Riderin kanssa onnistuu myös puhelin/sähköpostikeskustelu! Tapaamisessa tarkistetaan hevosen ruokinta yhdessä ja tehdään tarvittavat muutokset. Joillakin ruokinta menee kokonaan uusiksi, toisilla se vaatii vain pieniä muutoksia. 

Osallistuaksesi arvontaan sinun tulee olla tämän blogin lukija. Ilmoita osallistumisviestissä nimesi, toimiva sähköpostiosoite ja se, pääsetkö helpommin Keravalle vai Lappeenrantaan lunastamaan palkintosi.

Arvonta päättyy 31.10.15, voittaja julkistetaan lähipäivinä!

15 kommenttia:

 1. Voisihan sitä osallistua, nyt kun on taas tarkoitus laittaa ruokinta parempaan kuntoon! :)
  Merika, merika.kallio@hotmail.com, Lappeenrantaan helpompi päästä

  VastaaPoista
 2. Tää oli mielenkiintoinen postaus, jaksoi hyvin lukea loppuun asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva tietää! Asiaa oli vähän vaikea tiivistää lyhyemmäksi ilman että tärkeitä pointteja jäi puuttumaan :D

   Poista
 3. Eikö tuota tapaamista voisi korvata myös puhelulla jos ei pääse paikalle?

  VastaaPoista
 4. Osallistun arvontaan!
  anu.immonen76@gmail.com ja Keravalle pääsen helpommin

  VastaaPoista
 5. Todella hyvin kirjoitetut postaukset. Näitä oli todella mielenkiintoista lukea :)

  VastaaPoista
 6. Ehdottomasti mukana arvonnassa. Tammaeläimen kanssa ollaan tosi hukassa ruokien suhteen ja mikään ei tunnu olevan oikea ratkaisu, vaikka olemme kokeilleet ties mitä... :/ eli Tii L, lehtitia (at) gmail.com ja Keravalle pääsisin. :)

  VastaaPoista
 7. Enni, kettu3@live.fi ja Lappeenrannasta olisi helpompi.

  VastaaPoista
 8. Pakko osallistua näin mahtavaan arvontaan! Miten oon missannu tän ihan täysin ... :D mutta siis, paremmin pääsisin Keravalle (vaikka mieluummin kyllä puhelimitse / spostilla jos ei muuta asiaa e-Suomeen..) ja aino.huupponen@hotmail.com on säpö :)

  VastaaPoista
 9. Nyt voin osallistua, kun mahdollinen voitto on mahdollista lunastaa kotoa käsin :D Kulkua kun ei tosiaan kumpaankaan paikkaan ole. Piia, piiasd@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Laura, llaura.hiltunen@gmail.com
  ja mieluiten lunastaisin voiton sähköpostilla jos onni suosii! :)

  VastaaPoista
 11. Oona, oonakinnunen@gmail.com
  Mielellään s-postilla :)

  VastaaPoista
 12. Oi tämä tulisi tarpeeseen! Hevoselllani todettiin Cushingin tauti keväällä, ja sen jälkeen ruokinta meni täysin uusiksi ja hakemista on edelleen. Syö kylläkin Cavalorin Fiberforcea, mutta tämä tulisi silti tarpeeseen :)
  Maija, maijan@kolumbus.fi ja Keravalta olisi helpoin mahdollinen palkinto noutaa :)

  VastaaPoista